Paslanmaz Çelikler Ve Korozyon Durumu
Paslanmaz özelliği ile çelikler günümüzde birçok farklı alanda yaygın şekilde kullanılır. Bu durum içeriğinde önemli krom miktarı bulunması ile beraber gerçekleşmektedir. Aynı zamanda nikel ve molibden yapısı doğrultusunda öne çıkar. Böylece güçlü bir alaşım meydana gelir ve hem paslanmayı hem de korozyona karşı önemli oranda direnç oluşturur. Yani bu sebepten dolayı paslanmaz çelikler ve korozyon durumu ele alındığında her açıdan uzun vadede sağlıklı bir kullanım olanağı tanımaktadır. Diğer yandan doğru şekilde bakımı yapıldığı zaman ise paslanmaz çelikler çok daha uzun vadede aynı görünüm eşliğinde değerlendirme imkanı vermektedir.
İçindekiler
Paslanmaz Çeliklerin Korozyon Direnci
Kimyasal elementlerden oluşması ile paslanmaz çelik imalatı ile ürünler farklı alanlarda değerlendirilir. Bu bağlamda özellikle %10 ile %20 arasındaki krom miktarı doğrultusunda güçlü bir yapı oluşturmaktadır. Diğer element yapıları ile beraber özellikle paslanmaya ve korozyona karşı önemli direnç oluşturur. Çünkü atmosferik şartlar ile beraber sulu ortamlara karşı dayanıklı ve direnç gösteren bir yapı olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda asitli ya da bazik ortamlar içinde yine önemli oranda direnç gösteren bir yapısı yer alır. O yüzden uzun yıllar aynı estetik yapısı ve kalitesi ile beraber sağlıklı şekilde kullanım olanağı tanımaktadır. Tabii bu konuda doğru ve zamanında düzenli olarak yapılacak periyodik bakım büyük öneme sahiptir.
Paslanmaz Çelikler Korozyona Uğrar mı?
Metal ya da metal alaşımların oksitlenme veya diğer kimyasal yapılarla etkileşimi doğrultusunda ortaya çıkan aşınma korozyon olarak ifade edilir. Günümüzde birçok farklı sektörde kullanılan paslanmaz çelikler için bu konuda elementler kullanılır. Yapılacak üretim doğrultusunda eritilen çelik öncelikle içeriğindeki gazlar ve artık maddelerden arındırılır. Bu konuda maksimum seviyede arınma ile birlikte daha sonra belirli miktarda krom, nikel ve molibden elementleri eklenir. Böylece paslanmanın dışında aynı zamanda korozyona karşı güçlü bir yapı meydana gelmektedir. Yani çok uzun yıllar kullanılsa bile aşınma yaratmadan sağlıklı şekilde aynı kalitesiyle kullanım imkanı tanımaktadır. Korozyona karşı dirençli olduğu için bu kapsamda birçok uygulama için ilk sırada yer alan örnekleri içerisinde yer alır.
Paslanmaz Çeliklerin Özellikleri Nelerdir?
Üretim ile beraber ortaya çıkan özellikleri doğrultusunda paslanmaz çeliklerin önemi oldukça büyüktür. Bu bağlamda içermiş olduğu kimyasal elementler ile beraber birçok üretim aşaması kapsamında önemli özellikleri öne çıkar.
– Paslanmaya karşı dirençlidir.
– Özellikle korozyona karşı direnç oluşturur.
– Uzun yıllar aşınmaz.
– Dayanıklıdır.
– Yüksek ısılara karşı mukavemet gösterir.
– Üzerinde su lekeleri bırakmaz.
– Estetik açıdan hoş ve şık bir görüntü sağlar.
– Paslanmaz özelliği sayesinde insan sağlığını korur.
– Birçok farklı şekil üzerinden geniş alanda pek çok sektör açısından kullanılır.
Yukarıda verilen farklı özellikleri doğrultusunda paslanmaz çelikler günümüzün en önemli parçalarıdır. Öyle ki akla gelebilecek oldukça geniş bir alanda yaygın şekilde hem bütün hem de parça olarak değerlendirilir.
Paslanmaz Çeliklerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Paslanmaz olması ve korozyona karşı direnç göstermesi doğrultusunda paslanmaz çelikler Günümüzün en önemli yapıları içerisinde gelir. Bu bağlamda özellikle mutfak araç ve gereçler için hem dayanıklılık hem de paslanmaz ve şık tasarım altında çok kullanılır. Aynı zamanda santral üretimi, tekne imalatı, gemi tasarımı, binaların iç ve dış cepheleri için önemli potansiyel teşkil eder. Ayrıca makine parçaları, İnşaat demirleri ve pek çok aksesuar konusunda da yaygındır. Kısacası günlük yaşamda görülebilecek olan birçok farklı eşyada paslanmaz çeliğin olduğunu söylemek mümkün. Özellikle Elektronik tasarımlarda ürünlerin sağlıklı şekilde kullanılması için büyük önem taşır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN