Paslanmaz Çelik Nasıl İşlenir?
Yaygın olarak oldukça geniş bir sektörde kullanılan paslanmaz çelikler, dünyanın en önemli parçaları içerisinde yer alır. Tabii aynı zamanda farklı özellikleri ve yapısı doğrultusunda paslanmaz çelik imalatı gerçekleşmektedir. Bu imalat kurumsal hizmet çatısı altında ve özel malzeme ile aşamalı şekilde sağlanır. İçerisinde yer alan kimyasal ve mekanik unsurlar doğrultusunda, detaylı bir oran yakalanması gerekir. Çünkü bu sayede paslanmaya ve korozyona karşı direnç gösteren güçlü bir yapı meydana getirilebilir. Bu süreç aşamalı olarak gerçekleşir ve hem kimyasal süreci hem de fiziksel süreci doğrultusunda istenilen boyuta ve noktaya getirilmiş olur.
İçindekiler
Paslanmaz Çelik İşlenmesi
Paslanmaz çeliklerin işlenmesi erimiş metal üzerinden ele alınır ve gerçekleşir. Bu doğrultuda paslanmaz çeliğin içerisinde erimiş gazlar ve bazı artık maddeler bulunur. Bu artık maddelerin minimum seviyeye indirilmesi için, çeliğin içerisine bazı kimyasallar ilave edilmektedir. Böylece metal içerisinde yer alan gazlar ile beraber artık maddeler önemli oranda düşer. Özellikle içerisinde krom miktarı farklı yüzeyleri üzerinden eklenerek alaşım meydana getirilir. Böylece çok daha dayanıklı ve korozyona karşı direnç göstermiş güçlü Ürünler ortaya çıkarılmış olur. Tabii bu işleme süreci içerisinde farklı boyutları ve ölçüleri doğrultusunda buna göre hem fiziksel hem de kimyasal oranlama ele alınmaktadır. Aynı zamanda kullanılacak alana göre de dayanıklılığı, paslanmaz ve korozyona karşı etkisi de ölçülerek işlem tamamlanır.
Paslanmaz Çelik İçin Fiziksel İşlenme
Paslanmaz Çelikler için aynı zamanda fiziksel bir işlem yine gerçekleşir. Özellikle birçok farklı sektör için değişik boyutlar ve kalınlık ile beraber çap üzerinden ele alınır. Aynı zamanda farklı şekillerde kullanılacak alana uygun olarak oluşturulur. Örneğin Bunlar içerisinde taşalı imalat yer alır. Bu imalat tezgahları içerisinde parçalar farklı şekillere bürünür ve buna uygun biçimde parça olarak değişik yerlerde kullanılır. Sonuç olarak fiziksel işlem ile birlikte özellikle paslanmaz ve korozyona karşı direnci çok daha etkili hale gelir. Araba sektörü, Uzay ve Havacılık sektörü ya da mutfak yarışı gibi birçok parça için değişik boyutları üzerinden üretim sağlanır. Bu konuda ise taşalı imalat makinelerinde olduğu gibi farklı makineler kullanılır ve en ufak detayı istenilen şeklin almasına olanak verir.
Paslanmaz Çelik Nasıl Sertleştirilir?
Bu ürünler için bir diğer konu ise işlenme konusunda sertleşmedir. Bu durum ise çeliğin içerisindeki kristallerin değişmesi ile birlikte sağlanır. Genelde ısıtma ya da soğutma Sistemleri kullanırken, bazı durumlarda her ikisi birden değerlendirilerek istenilen durum elde edilir. Böylece yapılacak olan bu işlemler paslanmaz çeliklerin mekanik özelliklerine çok daha güçlü ve dayanıklı Hale getirmektedir. Böylece çelik kesme ve delme gibi işlemler neticesinde, bu parçalar farklı yerlerde kullanırken daha dayanıklı bir yapı oluşturulmuş olur. Özellikle kullanacak alanda daha dayanıklı ve uzun vadede Sağlıklı bir ürün elde edebilmek için sertleştirme işlemi büyük bir öneme sahiptir.
Paslanmaz Çelikler Neden İşlenir?
Birçok farklı sebep nedeniyle paslanmaz Çelikler üzerinden işleme yapılır. Özellikle dayanıklılığı arttırmak en önemli husustur. Aynı zamanda korozyona ve paslanmaya karşı direnç göstermesi için bir işlem görür. Diğer yandan içerisindeki gazlar ve artık maddelerin ortadan kalkması için de oldukça önemlidir. Üstelik içerisine önemli oranda krom eklemesi yapılarak alaşım kapsamında çok daha sağlıklı ve dayanıklı bir ürün elde edilmektedir. Genel çerçevede bu ve benzeri sebeplerden dolayı paslanmaz çelikler için işleme yapılır. Sonuç olarak kimyasal şekilde başlayan süreç mekanik ve fiziksel olarak devam eder. Böylece günümüzde birçok farklı alanda paslanmaz çelikler kullanılır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN