Paslanmaz Çeliklerin Mekanik Ve Fiziksel Özellikleri
Hem fiziksel hem de mekanik özellikleri ile birlikte çelik grupları günümüzde birçok farklı alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Kimyasal özellikleri aynı zamanda yapısal içeriklerini anlatır. Birçok farklı kimyasal element bulunması ile beraber, aynı zamanda bu durum çelikleri bir alaşım haline getiriyor. Böylece fiziki açıdan sağlamış olduğu özellikleri üzerinden ön plana çıkar. Bunun içerisinde dayanıklılık ve paslanmaz olması en önemli hususlar içerisinde yer almaktadır. Tabii bunun gibi daha birçok farklı özelliği doğrultusunda günümüzde geniş bir alanda değerlendirilir. Hem parça olarak hem de ek bir malzeme açısından önemli bir potansiyeli gösterdiğini söylemek mümkün.
İçindekiler
Paslanmaz Çelikleri Mekanik Özellikleri
Genelde çeliğin nominal mekanik özellikleri rakamlar üzerinden ele alınmak suretiyle hesaplanarak sağlanır. Bunlar hem % hem de çap ve sıcaklık derecelerine bağlı olarak dayanıklılığı üzerinden ifade edilmektedir. Tabii söz konusu mekanik özellikleri olduğu zaman belirli başlıklar altında ele alınarak bu özellikleri ortaya çıkarılır.
– Çelik türü
– Isıl işlem şartı
– Çekme dayanımı
– Akma yanıma
– O zaman yüzdesi
– Kesit daralması
– Sertlik derecesi
Bu ve benzeri gibi yukarıdaki özellikleri doğrultusunda paslanmaz çeliklerin mekanik yapısı ortaya çıkmaktadır. Böylece farklı özellikler değişik yüzdeler ve sayısal miktarlar doğrultusunda ele alınır. Sonuç olarak birçok değişik alanda yapısal özellikleri ile mekanik yapısına bağlı olarak üretilir ve kullanılır.
Paslanmaz Çeliğin Fiziksel Özellikleri
Daha çok paslanmaz çelik fiziksel özellik üzerinden öne çıkar ve birçok farklı alanda kullanılır. Taşımış olduğu özellikler aynı zamanda kimyasal içeriği doğrultusunda ele alınmaktadır. Farklı kimyasal içerikler birleşmesi ile birlikte paslanmaz çelikler bir alaşım oluşturur. Böylece farklı özellikleri ve fiziksel yapısı doğrultusunda boyutları üzerinden pek çok alanda önemli bir potansiyel teşkil etmektedir.
– Paslanmaya karşı dirençlidir.
– Korozyona karşı direnç gösterir.
– Üzerinde herhangi bir su lekesi bırakmaz ve barındırmaz.
– Önemli oranda krom taşıyarak ve dayanıklılığı arttırır.
– Farklı boyutları ve ölçüleri ile beraber uzun yıllar birçok alanda kullanılır.
– Uzun vadede görselini bozmadan estetik şekilde kullanım imkanı verir.
– Özellikle insan sağlığını koruyucu bir paslanmaz etki oluşturur.
Bu ve benzeri gibi birçok özelliği doğrultusunda paslanmaz çelikler geniş bir alana yayılmakta ve kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çeliklerin Kullanım Alanları
Özellikle de mutfak araç ve gereçleri için paslanmaz Çelikler günümüzde oldukça fazla kullanılıyor. Mutfaklarda hem görseli bozmayan hem de dayanıklı olan bu ürünler önemli yer taşır. Elbette santral üretimi, tekne imalatı, araç parçaları, havacılık ve uzay gibi pek çok sektörde önemli yer taşır. Diğer yandan binaların iç ve cepheleri ile birlikte genel olarak inşaat sektöründe de önemli potansiyel teşkil etmektedir. Tabii bir parça halinde makinenin farklı yerleri için de yine ön plana çıkar ve değerlendirilir. Kısacası günlük yaşamda görülen birçok farklı eşyada mutlaka paslanmaz çelik yer alır ve uzun vadede güvenli bir kullanım imkanı verir.
Paslanmaz Çeliğin İçeriği
Söz konusu paslanmaz çelik olduğu zaman içeriğinde özellikle kimyasal yapılar bulunur. Bu kimyasal yapılar farklı yüzdeler üzerinden ele alınır ve alaşım meydana getirir. Özellikle %10 ile %20 arasında değişkenlik gösteren krom yapısına sahiptir. Onun dışında birçok farklı kimyasal yapı bulunması ile beraber özellikle paslanmaya ve korozyona karşı direnç gösteren ürünler elde edilir. Tabii hem alaşımlı hem de alaşımsız şekilde farklı yapıları bulunduğunu söylemek mümkün. Bu noktada alaşımsız ürünlerin daha güçlü hale gelebilmesi için krom miktarı içerisinde artış gösterir. Günümüzde en çok kullanılan ek parça ürünler içerisinde başta geldiğini söylemek mümkün.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN