0212 549 70 91 - 92

Paslanmaz Çelik Türleri

Paslanmaz Çelik Türleri

Kimyasal bileşimleri değiştirilmesi ile birlikte paslanmaz çelikler birçok farklı tür üzerinden ele alınır. Özellikle farklı kimyasal süreç ile beraber elementlerin birleşmesi doğrultusunda bir alaşım ortaya çıkar. Böylece farklı türlere ayrılan paslanmaz çelik türleri değişik alanlarda amacını uygun şekilde kullanılır.

 Genel çerçevede ise krom, demir, nikel ve molibden ile mangan gibi yapılar öne çıkar. Tabii oranlarına bağlı olarak değişkenlik göstermek suretiyle bu elementlerin karışımı doğrultusunda çelik türleri meydana gelmektedir. Bu da kullanılacak alana bağlı olarak kimyasal, mekanik ve fiziksel özelliklerinin birleşimi doğrultusunda farklı boyutlar ile çap üzerinden hazırlanmış olur. Bu konuda ise paslanmaz çelik türlerini sırasıyla ele almak suretiyle farklı özelliklerini ifade etmek mümkün.

 Östenitik Paslanmaz Çelik Türü

 En çok kullanılan Çelik türleri arasında Öztenik önde gelmektedir. İçeriğinde farklı yüzdeler üzerinden krom, nikel ve diğer elementler yer alır. Aynı zamanda paslanmaz çelik ailesinin %70 kadarını oluşturduğunu söylemek mümkün. En belirgin özellikleri içerisinde non manyetik olmaları yer alır. Aynı zamanda sertleştirme ısıl işlemi uygulanmadan hazırlanmış olan ve farklı yerlerde kullanılan bir üründür. Bu doğrultuda mutfak araç ve gereçleri, inşaat sektörü ile arabalar için yaygın olarak değerlendirilir.

 Ferritik Paslanmaz Çelik Türü

 Demir ve krom alaşımı ile birlikte ortaya çıkan türü ferritik paslanmaz çelik olarak ifade edilebilir. En belirgin özellikleri içerisinde manyetik olmaları yer alır. Aynı zamanda rutubetli ortamlarda korozif bir etki ortaya çıkarmaktadır. Aynı şekilde yine otomobil parçaları, inşaat sektörü, sıcak su kazanları ile mutfak alanları için yaygın kullanılan bir paslanmaz çelik türüdür.

 Martenzitik Paslanmaz Çelik Türü

 İçerisinde farklı miktarlarda karbon ve krom ile beraber nikel barındıran Çelik türlerinden biri martensitik paslanmaz çeliktir. En önemli özelliği içerisinde ısıl işleme tabi tutularak sulandırılmasıdır. Başlıca kullanım alanları içerisinde kesici aletler yer alır. Tabii bunun dışında daha birçok farklı yerde yaygın olarak kullanılan önemli içerik türleri içerisinde geldiğini söylemek gerekir. Dayanıklı ve kolay işlenebilir olması sebebiyle çok ince şeklinde işlenmesi üzerinden kullanım imkanı verir.

 Dubleks Paslanmaz Çelik Türü

 Yine farklı oranlarda krom ve nikel barındıran paslanmaz çelik türleri içerisinde gelir. Aynı zamanda yine değişik yüzdeler doğrultusunda içeriğinde molibden bulunur. Bu durum onun çok daha dayanıklı hale gelmesine imkan verirken ayrıca sünek bir yapı oluşturur. Özellikle de kimyasal gereç imalatı ve deniz ürünleri için çok yaygın kullanılan bir yapı olduğunu söylemek gerekir. Çökertme yolu üzerinden sertleşebilen bir yapıya sahip olması yanı sıra, daha birçok değişik özellik oluşturduğunu söylemek mümkün. Özellikle de ısıl işlem görmesi ile beraber çeliğin daha da sertleşmesine imkan veren yapı sağladığını eklemek gerekir. Bu doğrultuda birçok farklı yapı altında verilen çelik türleri amaca uygun olarak değişik yerlerde kullanılır.

 Paslanmaz Çelik Türleri ve Kullanım Alanları

 Özellikle içeriğindeki değişik element ve yüzdeler doğrultusunda paslanmaz çelik türleri öne çıkmaktadır. Ona bağlı olarak farklı mekanik, kimyasal ve fiziksel özellikler gösterirler. Bu da paslanmaz çelik türlerinin kullanım alanındaki değişikliği meydana getirmektedir. Sonuç olarak farklı sektörler için hangi paslanmaz çelik türü uygunsa buna göre üretim sağlanır ve değişik alanlarda kullanılır. Fakat ortak şekilde ele aldığında makine parçaları, araba parçaları, mutfak araç ve gereçleri gibi birçok yerde kullanılır. Aynı zamanda gemi imalatı, inşaat sektörü, sıcak su kazanları gibi alanlar öne çıkar. Elbette bunun gibi daha birçok farklı büyük ve küçük yapılar doğrultusunda parça olarak değerlendirilirler.

283 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN